Antu Makto

Az Antu Makto argentin dog kennel blogja, honlapja.

Az argentin dog és a csípőízületi diszplázia

2018. február 24. 10:34 - Szikszai Katalin

Dp, HD, diszplázia...sokat emlegetjük így is, úgy is. Figyelem, a cikk megint a saját tapasztalataimat, magán véleményemet írja le. 

hda.jpgForrás: http://gallery.site.hu/u/Scubulorum_Buda_Marcus/Scubulorum_Buda_Marcus_005/Scubulorum_Buda_Marcus_004/k6.jpg.html

Az argentin dog véleményem szerint nem tartozik a dp-re leghajlamosabb fajták közé, ám arra, hogy milyen egy kutya csípője a tenyésztés során mindenképpen oda kell figyelni. A gazdik és a tenyésztők is egészséges, probléma mentes kutyával lesznek a legboldogabbak.

Évekkel ezelőtt el is kezdtem vezetni magamnak egy kis statisztikát, hogy lássam milyen a dogok csípője állomány szinten. Felírtam az összes saját, vett, nálam született kutya eredményeit, ismerősök, barátok kutyáinak az eredményeit, valamint a neten, megbízható forrásból származó adatokat (pl. Kennel Klubok, argentin dog klubok közölt eredményei adatbázisokból, kisállat ortopédiai egyesület közölt eredményei stb). A statisztikában jelenleg 179 kutya eredménye szerepel, abból 67 db itthon született, vagy itthon élő/élt kutya. Az eredmények biztosan JÓ irányba ferdítenek, mivel sem a Kisállat Ortopédiai Egyesület, sem a tulajdonosok általában nem vállalják fel nyilvánosan a C-nél rosszabb eredményeket, amik azért előfordulnak szép számmal.

HD Result Total number Percent (%)
HD-A 62 35
HD-B 36 20
HD-C 28 16
HD-D 38 21
HD-E 15 8
Total NR 179  

 

A statisztikát mindenki értelmezze magában. Ami számomra figyelemfelkeltő, hogy a számok alapján az állomány 29%-a D, E fokozatú HD minősítéssel rendelkezik, ami nem túl jó arány, pláne ha arra gondolunk, hogy a valóság ennél rosszabb.

Tenyésztőként úgy gondolom, hogy nem szabad a dp-t sem túlmisztifikálni, sem legyinteni rá. 

Az Antu Makto kennel indulása óta szűrök minden kutyát, aki a kennelembe került. Tenyésztésbe vonva nincsen szűretlen kutya, vagy olyan, aminek nem jó a szűrése (E, azaz súlyos diszplázia minősítésű kutyák tenyésztésétől abszolút elzárkózom, egy enyhe D-t még talán el tudok képzelni csak A-val, ha a kutya VILÁGSZINTEN KIEMELKEDŐ mind idegrendszerileg, küllemileg és egyedülálló genetikával rendelkezik).

A szűrés fontos. Egy tenyésztőnek tudnia kell, hogy mit is von tenyésztésbe. Az argentin dognál kevésbé látványos a dp, az csak nagyon súlyos esetekben okoz bármiféle tünetet egy fiatal, 2-3-4 éves kutyánál, mivel a dogok jól tűrik a fájdalmat is, illetve jól izmolt, feszes kutyák - ezért szerintem elengedhetetlen a röntgenezés egy igényes tenyészetben. Tenyészteni nem csak küllem, hanem az idegrendszert és az egészségügyi szűréseket is figyelembe véve kell.

Köszönöm szépen mindenkinek, aki eredményeket küldött a statisztikához. A továbbiakban is várom az eredményeket. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antumakto.blog.hu/api/trackback/id/tr7813693884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása