Antu Makto

Az Antu Makto argentin dog kennel blogja, honlapja.

Argentin dog fajtaleírás

2021. január 23. 16:53 - Szikszai Katalin

- avagy a dogo szerintem

Rengeteg fajtaleírás található az interneten az argentin dogokról is, azonban sajnos a többség nem fedi teljesen a valóságot és talán ennek is köszönhetően sokan tévesen választanak maguknak argentin dogot társként. Régóta tervben van már egy fajtaleírás is részemről, ennek úgy néz ki most jött el az ideje.
Nekem természetesen a dogo A KUTYA, az örök szerelem, de közel sem ajánlom a fajtát mindenkinek. Nem életkor függő a dogo tartás, én is 12 évesen kaptam az első argentin dogomat és köszönöm szépen boldogan éltük le együtt életünket. Igen, voltak fennakadások, a kezdő kutyások tipikus hibáiból párat én is elkövettem, azonban olyan gond sosem volt, amit ne tudtunk volna megoldani. Ehhez kellett egy jó idegrendszerű kutya (igen, ALAP!, ezért is kell megbízható helyről kutyát választani), és a megfelelő elszántság, kitartás, igazából csak józan ész és persze tapasztalt kutyás emberek tanácsai, segítsége...


A Dogo fantasztikus családi kutya, emberekkel nagyon barátságos, de más kutyákkal domináns, makacs és erős, nagy mozgásigényű fajta. Vadászkutya, felkeresi és elfogja a vadat - amit sosem szabad elfelejteni - és ennek megfelelően is viselkedik, orra, vére hajtja a mezőkön, erdőben, amit a gazdának megfelelően kell tudnia kontrollálni.
Igényli a mozgást, ha nem kapja meg a kellő aktivitást és agyi fárasztást valamint a kellő nevelést, akkor rémálom tud lenni.
És nem mindenkinek való a fajta pont ezek miatt, nem minden családba jó kutya, nem minden gazdinak álom kutya - ezzel nincs is baj, csak nem is szabad elfelejteni.
A dogo: aktív kutya, vadászkutya, igényli a mozgást. Szereti a kényelmet, egész nap tud feküdni a puha fekhelyén, ám ha bármi történik egy pillanat alatt bekapcsol és százon pörög. Nagyon intelligens fajta, ami azt is jelenti, hogy könnyen a gazda fejére tudnak nőni, és simán "túl akar járni az ember eszén", meg tudja találni a kerítés gyenge pontját ha kellő motivációja van, sőt, az éjjeli szekrény fiókját is ki tudják nyitni amikor épp nincs ott az ember ha ottfelejtünk egy darab rendkívül ízletes falatot :) .
Nagyon figyelmesek, szeretik az ember napját lekövetni és mindenben is segíteni.
Nagyon jó családi kutyák, gyerekekkel végtelenül türelmesek, tényleg imádják őket.
Emellett dominánsak - nem igazán tűrik, ha egy másik kutya nem ismeri el őket főnökként és ha összeveszésre kerül a sor, akkor a dogo általában nem csak odaszól a másik kutyának, hanem végsőkig le akarja játszani a meccset, amihez az erejük is megvan. Azonos nemű kutyák együtt tartását nem is szoktam javasolni, persze van akiknél ez kellő neveléssel és szocializációval működik, de garancia nincs rá, illetve nem biztos, hogy az mindenkinek sikerül.
Hatalmas lelkük van, igénylik az ember társaságát, imádnak hízelegni, bújni, vagy csak a gazdi mellett feküdni. Massimo Inzoli olasz tenyésztő kennelneve az "Angel o Demonio" azaz az Ördög vagy Angyal (egy személyben) teljesen igaz rájuk.

Válaszd a dogot, ha egy jófej, alapvetően nyugodt de ugyanakkor pörgős, mozgást igénylő kutyát szeretnél, akivel lehet nagyokat kirándulni, nagyokat aludni, erős, tekintélyt parancsoló, igényli a szeretetet és a szoros kontaktot a gazdával, családdal. Kutyaiskola főként a szocializáció cseppet sem árt nekik, és bele tudsz törődni, ha esetleg nem a Te kutyád lesz a Városliget legbandázósabb kutyája, sőt azt is, ha esetleg nem fog kijönni azonos nemű kutyákkal.
Ne válassz dogot, ha olyan kutyát szeretnél, aki véletlenül sem szed szét semmit soha (persze, egy dogo akivel van foglalkozva nem jellemző, hogy rombol, bár azért minden növendék életébe be szokott csúszni valami baki, egy véletlenül felrobbant párna vagy valami más :D ), 
vagy aki a környék összes kutyájával barátkozik és sosem akar összeveszni egy kutyával sem, 
vagy aki elvan hetekig otthon foglalkozás, testi agyi fárasztás nélkül békésen,
vagy olyat, akit "gyerekként" kell nevelni mert olyan cukimuki egyemmeg csillagvirága anyának.
Fajtabetegségek alapvetően a nem megfelelő hallás (hallásvizsgálattal kölyökkorban szűrhető), mivel nagytestű így mondhatjuk, hogy a csípőizületi diszplázia (nem feltétlenül okoz gondot, de előfordul, szerencsére szűrhető így ajánlott szűrt és mentes szülőktől kiskutyát választani), valamint az allergia.
Mindenkinek jó fajta- és kutyaválasztást kívánok!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antumakto.blog.hu/api/trackback/id/tr8816397896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása