Antu Makto

Az Antu Makto argentin dog kennel blogja, honlapja.

Ki is a tenyésztő?

2018. augusztus 20. 15:39 - Szikszai Katalin

 Sajnos régóta nem volt új bejegyzés a blogon, de ez a pihenős augusztus 20-a talán alkalmat ad arra, hogy leírjak valamit a gondolataimból.

A napokban egy facsebúk csoportban megint téma, hogy sajnos egy másfél éves kutya gazdija még nem kapta meg a „tenyésztőtől” a származási lapot. Hasonló témáról is szerettem volna írni, a kommenteket olvasva pedig azt hiszem aktuális is.

7_nap_3.JPG

 A származási lapot a tenyésztő az alom MEOESz-hez történő bejelentése, regisztrálása után kapja meg minden kölyökhöz, és azt a tulajdonosoknak továbbadja. Argentin dogoknál jelenleg chippelést követően lehet az alombejelentőt elküldeni a MEOESz-nek, a kölykök 6 hónapos koráig maximum. Utána normál ügymenet szerint nem lehet almot törzskönyveztetni.

Személy szerint én a chipet az első oltáskor szoktam berakatni a kölykökbe, az utána lévő héten feladom a papírokat vagy beviszem személyesen a MEOESZ-be. Az ügyintézési határidő 15 munkanap, azaz 3 hét, plusz a postázás a tenyésztőnek. Azaz ha 8 hetes korban beküldi az ember a kiskutyák papírjait, akkor kb. 12 hetes lesz az alom, amikor a tenyésztő a tulajdonosok kezébe tudja adni a származási lapokat, ha egyéb ügyintézésre nincs szükség és minden rendben ment (nincs hiánypótlást, ünnepnap, export pedigré stb.). Így 8 hetes kiskutyát származási lappal elvinni nagyon nehézkes, azonban fontos, hogy a tenyésztővel kötött írásos szerződésben rögzítésre kerüljön egy dátum, ameddig a származási lap eljut a vevőhöz – így a tiszta.

Régebben az ügyintézés sokkal lassabban zajlott, így arra, hogy mi volt régen itt most nem térnék ki. Meg ez ugye a magyar rendszer, országonként nagyok az eltérések. A latin országokban tapasztalataim szerint minden lassabban megy :)

Szóval, tegyük fel, hogy a kiskutyáját az ember származási lappal vásárol, kap ajándékba, társtulajdonba…felmerülhet bennünk a kérdés, hogy tenyésztővel állunk kapcsolatban, vagy sem?

A kérdésre a válasz nem egyszerűen fekete vagy fehér. Megint a saját véleményem következik csoportokra bontva, a mi fajtánkra levetítve, talán némi tapasztalattal a hátam mögött. 

1. csoport, a fizetés-kiegészítős szaporító

Kutyáit, akik a 60 kg-os 75 cm argentin dogok közül kerülnek ki, évi 1-2 alkalommal tenyészti, a kölyköket interneten hirdeti, kevés ráfordítással sok kiskutyát ad el, tenyész cél nincs, megtartani minden alomból minek…

 Törzskönyv, származási lap nincs, mert az „hülyeség”, bunda az egész és különben is ha az ő kutyáinak lenne papírja, mindenkit leverne a kiállításokon, ergo szívességet tesz, hogy ő nem száll be ebbe a szemét rendszerbe.  

 2. csoport, a tudatlan jóindulatú szaporító

Sajnos belőlük is van, a tudatlanság néha jóindulattal, néha egy kis intelligencia hiánnyal párosul. Van argentin dogja, nem szűrt, nem törzskönyvezett (vagy ha az is nem tenyészszemlézett), de mivel annó ő sem tudott „sokat” költeni kutyára, és Fifike így is annyi örömet okoz, nem árt senkinek ha lesznek kölykei, és majd gazdit találva ők is sok örömet okoznak a gazdiknak.
Alapvetően ez egy szép utópia lenne, csak nem így szokott sikerülni. Olcsó kutyát sajnos sokan (tisztelet a kivételnek) nem becsülik, a jelentkezők nincsenek úgy megszűrve, gond esetén pedig a kutyusok mennek a fajtamentéshez vagy menhelyre, rosszabb esetben csak a szántóföld szélére – csak a kedves létrehozójuk ebbe nem gondol ugye bele. Meg aztán a létrejött kiskutyák is szaporodnak majd, hiszen az anyukájuk gazdája nem ad szerződést, amiben kiköti az ivartalanítást, illetve erre a gazdik figyelmét sem hívja fel, jó példát ugye meg nem mutatott.

Az első két csoport hatása a kutya populációra ugyanolyan káros, a fajtamentés munkájáról és a gazdátlan dogokról nagyrészt ők tehetnek. Erősen ajánlom mindenkinek elkerülni őket, legfőképpen azért, mert munkájuk mögött minimális szelekció sincsen, sem a kutyák egészségét, sem idegrendszerét tekintve!

3. csoport, a kezdő, tudatlan tenyésztő

Mindenki elkezdi a kutyázást valahol, és valamikor. Általában az ember beleszeret a fajtába, vágyának tárgyává válik, nézegeti a kenneleket, vesz egy kutyát ki kisebb, ki nagyobb utánajárás és tudás birtokában, majd szerencsét próbál. Elmegy kiállításokra, elkezd éjjel-nappal a kutyákon agyalni, az internet böngésző előzményeiben már szinte csak kutyás oldalak szerepelnek.

Majd miután sokat nyert a kutya kiállításokon, úgy dönt ő is fedeztet, legyen alom, kennelnév. Választ egy kant jó belátása szerint, és elindul az úton.
Itt még az idő dönti el, hogy mivé válik a tenyésztő. Idővel, ha nem hagyja abba persze 1-2 alom után, lehet belőle törzskönyves szaporító vagy minőségi, esetleg NAGYBETŰS tenyésztő is.

4. csoport, a törzskönyves szaporítók

Van kennelneve, a kutyák szépen vannak tartva, a kiskutyák kapnak származási lapot (még ha nem is mindegyik minden alomból). Alapvetően tenyésztőként, és kennelként beszél saját magáról, elvégre a feltételek teljesítettek. Eljár kiállításokra is, hallásvizsgálatra is eljár a kutyáival, még csípőt is röntgeneztet. Nem minden tenyészkutyájáról tudja elmondani, hogy mind a hallása, mind a csípője rendben van (van amelyiknek rejtélyes módon csak az egyik szűrése van meg, a másik nincs), vagy éppen mondja, hogy megvan minden, de kérésre megmutatni az orvosi igazolásokat nem tudja.
Alapvetően minőségi kutyákkal dolgozik (hiszen eredmények vannak, csakis az ország határain belülről), származási lap van, eladó kiskutya van, fedezőkan van.

Fontos ismérv még, hogy egy kan kutyától, aki saját tulajdonban van évi több alom is lejön éveken át (nem csak abban az első évben), érdekes módon minden szukájára ő passzol a legjobban, akár többször is megismétli ugyanazt a párosítást.

5. csoport, a minőségi tenyésztő

Egy ideje a fajta rabja, szerelemből tenyészt. Kutyáit igyekszik jó vérvonalakból beszerezni, nem állítják meg az országhatárok, áldoz azért, hogy az álmait megvalósítja. A nemzetközileg ajánlott egészségügyi szűréseket (argentin dog esetében a legtöbb országban a BAER teszt, hallásvizsgálat és a csípőízületi diszplázia szűrés kötelező, nálunk sajnos nem) elvégzi kutyáin, ha valamelyiké nem a kívánt eredményt hozza, akkor az adott kutyával nem tenyészt (akkor sem, ha mondjuk a hallása tökéletes, csak a csípője nem)– szereti otthon, vagy ivartalanítva keres neki egy szerető családot, azaz SZELEKTÁL. Nem minden megvásárolt, megtartott, ígéretes kiskutyájából lett tenyészkutya – ha erről megkérdezzük, van mit mesélnie, nem azt mondja hogy nála minden szuper volt a pl. 10 éves tenyésztés alatt.

Kutyáit időnként megméretteti klubkiállításokon, külföldön is. Itt Magyarországon, Európa közepén szerencsés helyzetbe vagyunk, bármely irányba utazva pár száz kilómétert eljuthatunk olyan klubkiállításokra, ahol 100-200 argentin dogot bírálnak le a fajta specialistái. Egy igazi fajtabolond még kutya nélkül is szívesen megy nézelődni  J

Megválogatja kinek adja el kiskutyáit, a fajta tartására alkalmas gazdikat keres, szerződést ír, tanácsot ad ha kell, kapcsolatot tart a gazdikkal gyakorlatilag a kutya élete végéig, szerencsés esetekben tovább is.

És idővel, ha jól végzi munkáját, NAGYBETŰS tenyésztővé válhat, akinek kutyáit világ szinten elismerik és szeretik.

 

A témát lehetne még boncolgatni, nagyvonalakban elsőnek ennyit szerettem volna megírni.
Szép augusztus 20-át kívánok mindenkinek! Üdv, Kati

Szólj hozzá!

Az argentin dog és a csípőízületi diszplázia

2018. február 24. 10:34 - Szikszai Katalin

Dp, HD, diszplázia...sokat emlegetjük így is, úgy is. Figyelem, a cikk megint a saját tapasztalataimat, magán véleményemet írja le. 

hda.jpgForrás: http://gallery.site.hu/u/Scubulorum_Buda_Marcus/Scubulorum_Buda_Marcus_005/Scubulorum_Buda_Marcus_004/k6.jpg.html

Az argentin dog véleményem szerint nem tartozik a dp-re leghajlamosabb fajták közé, ám arra, hogy milyen egy kutya csípője a tenyésztés során mindenképpen oda kell figyelni. A gazdik és a tenyésztők is egészséges, probléma mentes kutyával lesznek a legboldogabbak.

Évekkel ezelőtt el is kezdtem vezetni magamnak egy kis statisztikát, hogy lássam milyen a dogok csípője állomány szinten. Felírtam az összes saját, vett, nálam született kutya eredményeit, ismerősök, barátok kutyáinak az eredményeit, valamint a neten, megbízható forrásból származó adatokat (pl. Kennel Klubok, argentin dog klubok közölt eredményei adatbázisokból, kisállat ortopédiai egyesület közölt eredményei stb). A statisztikában jelenleg 179 kutya eredménye szerepel, abból 67 db itthon született, vagy itthon élő/élt kutya. Az eredmények biztosan JÓ irányba ferdítenek, mivel sem a Kisállat Ortopédiai Egyesület, sem a tulajdonosok általában nem vállalják fel nyilvánosan a C-nél rosszabb eredményeket, amik azért előfordulnak szép számmal.

HD Result Total number Percent (%)
HD-A 62 35
HD-B 36 20
HD-C 28 16
HD-D 38 21
HD-E 15 8
Total NR 179  

 

A statisztikát mindenki értelmezze magában. Ami számomra figyelemfelkeltő, hogy a számok alapján az állomány 29%-a D, E fokozatú HD minősítéssel rendelkezik, ami nem túl jó arány, pláne ha arra gondolunk, hogy a valóság ennél rosszabb.

Tenyésztőként úgy gondolom, hogy nem szabad a dp-t sem túlmisztifikálni, sem legyinteni rá. 

Az Antu Makto kennel indulása óta szűrök minden kutyát, aki a kennelembe került. Tenyésztésbe vonva nincsen szűretlen kutya, vagy olyan, aminek nem jó a szűrése (E, azaz súlyos diszplázia minősítésű kutyák tenyésztésétől abszolút elzárkózom, egy enyhe D-t még talán el tudok képzelni csak A-val, ha a kutya VILÁGSZINTEN KIEMELKEDŐ mind idegrendszerileg, küllemileg és egyedülálló genetikával rendelkezik).

A szűrés fontos. Egy tenyésztőnek tudnia kell, hogy mit is von tenyésztésbe. Az argentin dognál kevésbé látványos a dp, az csak nagyon súlyos esetekben okoz bármiféle tünetet egy fiatal, 2-3-4 éves kutyánál, mivel a dogok jól tűrik a fájdalmat is, illetve jól izmolt, feszes kutyák - ezért szerintem elengedhetetlen a röntgenezés egy igényes tenyészetben. Tenyészteni nem csak küllem, hanem az idegrendszert és az egészségügyi szűréseket is figyelembe véve kell.

Köszönöm szépen mindenkinek, aki eredményeket küldött a statisztikához. A továbbiakban is várom az eredményeket. :)

Szólj hozzá!

Argentin dog klubkiállítások 2018.

2018. február 24. 09:49 - Szikszai Katalin

Indul az idei kiállítási szezon, és úgy tűnik szerencsére azoknak sem kell otthon maradniuk, akik kutyáikat nagy mezőnyben, hozzáértő bíró előtt szeretnék megmérettetni.

Az eddig publikus, minden dogo rajongó számára érdekes kiállítások Európában, 2018-ban:

1. MMTE Klubkiállítás 03.16 Pécs. BÍró: Aleksandar Gavriolovic, de la Paco Passa kennel tulajdonosa, több, mint 20 éve a fajta lelkiismeretes rajongója, tartója és tenyésztője. Aki nem akar nagyon messzire utazni, annak úgy gondolom nagy kár lenne kihagynia a kiállítást. Hosszú évek után nem csak hozzáértő, hanem fajtaspecialista bíró a magyar klubkiállításon. Nem mellesleg a Klubkiállítás után szombaton és vasárnap CACIB kiállítások is lesznek Pécs szép városában. Egy kutyásnak ideális hosszú hétvége :)
Nevezés: www.hod-dog.hu

mmte_clubshow3.jpg

 

2. Vrsac CACIB (Szerbia) , 03.25. Bíró: Massimo Inzoli, Olaszország. Véleményem szerint az egyik legjobb európai bíró, aki hosszú éveken át nagyon sikeresen tenyésztette a fajtát. Volt szerencsém évekkel ezelőtt tolmácsként dolgozni mellette a DACH klubkiállításán, élvezet volt logikus, megindokolt bírálatait hallgatni, ahol a kiállítás végére minden kiállító meg is értette, hogy mit preferál és mit nem egy dogonál. 

vrsac.jpg

 

3. AMDA világkiállítás, Argentína, 04.07. Azt hiszem ehhez nem kell sok mindent hozzáfűznöm. Aki teheti, menjen. Egy hetes kiállítás, előadások és minden földi jó.

amda.jpg

 

4. Montenegrói Klubkiállítás, 05.06, Bar. Bíró: Dr Fernando Centurion - huszon éve a fajta tartója, tenyésztője, jelenleg az anyaország argentin dog klubjának és az AMDA elnöke, akit személy szerint szintén az egyik legjobb bírónak tartok. A kiállítás gyönyörű helyen lesz a tengerparton.

montenegro.jpg

 

5. Le Breuil, 05.12-13, Franciaország. Bírók: Damian Moreno (De Dona Arcelia kennel) és Lucho Milla (del Tumi) kennel. Szintén egy jó hosszú hétvégés program, két hozzáértő argentin bíróval.

breuil.jpg

 

6. SADAK Klubkiállítás, 06.09. Obrenovac, Szerbia. Bíró: Mario Pinelli, az Olasz Argentin Dog Klub elnöke, a del Picadero kennel tulajdonosa. A SADAK minden évben az egyik kedvenc kiállításom. Jó szervezés, jó társaság, minden évben színvonalas rendezvény specialista bíróval.

obrenovac.jpg

 

7. Fiesta Doguera Smederevo, 08.19, Szerbia. Bíró: Horacio Rivero (del Totoral kennel). Horacio Rivero saját bevallása szerint idén 71 éve foglalkozik a fajtával, az egyik a "nagy öregek" közül. Úgy gondolom mindenképpen megtiszteltetés, ha valaki kutyát vezet fel az ő bírálatán. Szendrő vára pedig kiváló kiállítási helyszín.

smederevo.jpg

 

Jó kiállítási szezont mindenkinek! Ahoyg látható, pár száz kilóméteren belül sok-sok kiállításon bírál majd igazi fajtaspecialista bíró, akiknek a véleményére lehet is adni, emellett biztos vagyok benne, hogy minden felsorolt kiállításon 50-150 argentin dogot lehet majd megcsodálni egy helyen és egy időben, Európa különböző kenneljeiből.

 

 

Szólj hozzá!

Argentin dogos cikkek

2017. október 25. 10:18 - Szikszai Katalin

A kövelmúltban Dr. Eduardo 'Toro' Lavado ( de los Medanos kennel, fajtaspecialista küllembíró) Európában járt, és a bosnyák klub (SDAK) sokunk szerencséjére interjút is készített Toroval.

Angolul tudóknak melegen ajánlom az interjú elolvasását, főleg a tenyésztőknek. Magyar fordítással remélem hamarosan elkészülök, csak egy kis időt kell rá találni. A cikket a követkző képre kattintva érhetitek el:

lavado.jpg

 

Érdemes még elolvasni Dr. Massimo Inzoli (de Angel o Demonio kennel, fajtaspecialista küllembíró, olasz argentin dog klub (DACI) alapító tag) írását is, ami í dogo helyes bírálatáról szól. Személy szerint nagyon kedvelem Massimot és a meglátásait. Volt szerencsém 2009-ben a magyar klubkiállításon mellette tolmácskodni, ringtitkárkodni, és beszélgetni vele a fajtáról a reptérre vezető úton, a 2 nap alatt sokat tanultam tőle, megismerhettem nézőpontját és a fajta tenyésztésével kapcsolatos tapasztalatait is megosztotta vele - nagy megtiszteltetés volt.

Dr. Massimo Inzoli cikkét a következő képre kattintva olvashatjátok, angol nyelven:

inzoli.jpg

Jó olvasgatást mindenkinek! :)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

1. SDAK Klubkiállítás, "Tatjana Memorial" - Bosznia

2017. szeptember 05. 20:39 - Szikszai Katalin

2017.09.02-én a boszniai Gradiskában jártunk az ottani argentin dog klub klubkiállításán, ahova 92 kutyát neveztek.

A nagy nevezési létszám a bíró személyének tulajdonítható, ugyanis Dr. Eduardo "Toro" Lavado (de los Medanos kennel tulaja, fajtaspecialista küllembíró, állatorvos) bírált, akit Európában is ritkán látni, így nagy megtiszteltetés volt előtte bemutatni a kutyákat. Az időjárás nem kímélt meg minket, szakadt az eső egész délután, azonban még így is alapos bírálatot kapott minden kutya. És talán ami számunkra a legfontosabb, hogy gyönyörű magyar eredmények születtek, ezzel is öregbítve a magyar dogok jó hírét.

Kennelünk 3 kutyát versenyeztetett:

dsc_0231.JPG

HODOR Antu Makto (12 hónaposa ) - kitűnő 4. lett fiatal osztályban, tulajdonos: Virág Gergely :)

dsc_0496.JPG
EL JEFE Espiritu Greco Antu Makto (társtulajdonos: Lente István) -  RCAC, kitűnő 2. nyílt osztályban

21291691_1557237577680106_2089345913_n.jpg
AYMORE Antu Makto -  CAC, kitűnő1. nyílt osztályban, Klubgyőztes szuka, Legszebb szuka, Fajtagyőztes, Legszebb fej és LEGJOBB TÍPUS különdíj Dr Eduardo Lavado felajánlásával, ami hatalmas megtiszteltetés...

ÉS a magyar csapat összes eredménye:

AREIA la Luz de Plata - növendék szuka osztály kit.1, CAC. T: Koncz Anita, t: Demeter Bernadett

Atucha la Luz de Plata - fiatal osztály kitűnő, T+t:Koncz Anita

Vukan de Santa Esmeralda - kölyök kan, nagyon ígéretes 4, T: Papp Richárd, t: Claudia Nöbauer

Varon de Santa Esmeralda . kölyök kan, nagyon ígéretes 2., T: Papp Richárd, t: Soltész Pál és Papp Richárd

Alano I del Blanco Diablo, növendék kan kit2. RCAC, T: Gaskó Gábor, t. Papp Richárd

Ruca del Capanga - nyílt szuka ?, T: Ernesto Crescenti, t: Lente István

Obero del Capanga - fiatal kan ?, T: Ernesto Crescenti, t: Lente István

Adonis Viento Verrano - növendék kan kitűnő 1, CAC, BOS, Legszebb mozgás, T+t: Mészáros Sándor

Nagy gratula mindenkinek, remélem máskor is ennyit fogunk nevetni együtt, magyar kiállítók! :)

 

 

Szólj hozzá!

A veleszületett süketségről

2017. augusztus 31. 12:27 - Szikszai Katalin

 Sajnálatos módon az argentin dog, mint a többi fehér alapszínű kutya "hajlamos" a vele született süketségre. Szerencsére ez a probléma egyszerűen szűrhető. Saját tapasztalat is alátámasztja, hogy egy több generációs, mindkét fülre halló felmenőkkel rendelkező alom esetén az esélyek arra, hogy egy mindkét fülre halló alom szülessen, nagy. Míg a kilencneves években nem volt ritka a sok süket kiskutya egy alomban, az utóbbi években, a hallásvizsgálat (BAER teszt) nemzetközi elterjedésével a süketség a fajtában jelentősen visszaszorult - persze ehhez szükséges, hogy csak szűrt és igazoltan halló kutyák kerüljenek tenyésztésbe.

004.jpg

El Jefe Espiritu Greco Antu Makto hallásvizsgálaton :)

Az amerikai OFFA (Orthopedic Foundation For Animals) statisztikái szerint 366 tesztelt argentin dogból 71% hall mintkét fülre (BAER +/+), 24,9% hall egy fülre (+/-) és 6,6% teljesen süket (BAER -/-).

Breed-Specific Deafness Prevalence In Dogs (percent)
Breed Dogs
Tested
Bilaterally
Hearing
Unilaterally
Deaf
Bilaterally
Deaf
Total Deaf
(uni + bi)
Dogo Argentino* 366 71.3% (261) 24.9% (91) 6.6% (24) 31.4% (115)

Forrás: http://www.lsu.edu/deafness/incidenc.htm

Mi is az a BAER teszt, hogyan lehet kiszűrni a süketséget?

"Brainstem Auditory Evoked Response (BAER) a nyúltvelőáltal kiváltott hallási válaszreakciónak nevezett hallási teszt, elektromos aktivitást mér a hallócsigában és a hallójáratokban az agyban, ugyanolyan módon mint ahogy az antenna fogja a rádió vagy TV jeleket, vagy az EKG méri az elektromos aktivitást a szívben. Ennek a válaszreakciónak a hullámformája különböző csúcsokból áll, amit római számokkal jelölnek: az I. a hallócsiga és a hallóideg által előidézett csúcs, a későbbiek pedig az agy által előidézett csúcsok.  

A válaszreakció egy süket fülből, lényegében egy egyenes vonal.  

Az alábbi mintákban az 1-es kölyök (Puppy 1) hallott mindkét fülével, a 2-es süket volt a bal fülére, a 3-as kölyök süket volt a jobb fülére, a 4-es pedig mindkét fülére süket volt. Mivel a kiválasztott válaszok amplitúdója nagyon kicsi, ezért szükséges a több inger által kiváltott reakciót átlagolni, a célból, hogy elkerüljük a fejbőrön észlelt más elektromos aktivitás mérését . 

A válaszreakciókat egy különleges computer gyűjti össze, különösen kicsi subdermal elektródok által amit a fejbőrre helyeznek. Egyet mindkét fül elé, egyet a fej tetejére és egyet-egyet a szemek közé és mögé. Az elég ritka hogy a kutya bármiféle fájdalmat mutatna, ezeknek az elektródoknak az elhelyezése miatt, ha bármi is történik, az lehet hogy a kutya esetleg egy kis ellenállást tanúsít a drótokkal való irritálás, vagy az arca elott lógó drótok miatt. A komputer által fejlesztett inger kattanásokat, egy apró szivacsos fülhallgatón keresztül juttatjuk a fülbe. Mindkét fül külön külön van tesztelve, és a vizsgálat kb. 10-15 percig tart.  A kinyomtatott teszteredményt, ami az aktuálisan felvett hullámformát mutatja azt a teszt végén megkapjuk. Az eredmény bizalmas.   "

A félig süket állat genetikailag ugyanaz mint a teljesen süket! 
Forrás: Kozma Attila, kozma@triad.rr.com, Dr. George M. Strain munkájából

A hallásvizsgálat különben fájdalommentes, enyhe bódításban állatorvos végzi, az eredményéről pedig chipszámmal ellátott igazolást állít ki.

 

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a teljes süketség a tenyésztő otthonában is egyszerűen kiszűrhető, a fél fülre halló kölykök és felnőttek viselkedése azonban azonos a mindkét fülre halló társaikkal, így náluk a hallásvizsgálat a 100%-os megoldás. Természetesen az előzőekből adódóan az egy fülre halló kutyák is tökéletes társak és családi kedvencek, tenyésztésük azonban nem ajánlott.

Jelenleg Magyarországon az argentin dogok esetében az egészségügyi szűrések nem kötelezőek, így a tenyésztők felelőssége, hogy szűrt vagy szűretlen kutyákat vonnak tenyésztésbe.

Szólj hozzá!

Üdvözlünk a blog.hu-n!

2017. augusztus 02. 12:52 - Szikszai Katalin

Üdvözöljük az Antu Makto argentin dog kennel magyar nyelvű oldalán, és blogján. Eddig megszokott honlapunk, a www.antumakto.com zavartalanul üzemel a továbbiakban is, azonban mivel annak magyar átdolgozására nem nagyon jut idő, jobbnak láttam egy könnyen kezelhető magyar nyelvű oldalt is létrehozni, és a kettőt párhuzamosan üzemeltetni. 

14721505_184854555298580_5265468970527556830_n.jpg

Remélem a jövőben sokan találkoznak majd hasznos gondolatokkal ezen a blogon, és a kutyáinkat is sikerül jobban megismertetni a kis hazánkban, Magyarországon is!

 

Üdvözlettel, 
Antu Makto argentin dog kennel 

Szólj hozzá!