Antu Makto

Az Antu Makto argentin dog kennel blogja, honlapja.

Argentin dog fajtaleírás

2021. január 23. 16:53 - Szikszai Katalin

- avagy a dogo szerintem

Rengeteg fajtaleírás található az interneten az argentin dogokról is, azonban sajnos a többség nem fedi teljesen a valóságot és talán ennek is köszönhetően sokan tévesen választanak maguknak argentin dogot társként. Régóta tervben van már egy fajtaleírás is részemről, ennek úgy néz ki most jött el az ideje.
Nekem természetesen a dogo A KUTYA, az örök szerelem, de közel sem ajánlom a fajtát mindenkinek. Nem életkor függő a dogo tartás, én is 12 évesen kaptam az első argentin dogomat és köszönöm szépen boldogan éltük le együtt életünket. Igen, voltak fennakadások, a kezdő kutyások tipikus hibáiból párat én is elkövettem, azonban olyan gond sosem volt, amit ne tudtunk volna megoldani. Ehhez kellett egy jó idegrendszerű kutya (igen, ALAP!, ezért is kell megbízható helyről kutyát választani), és a megfelelő elszántság, kitartás, igazából csak józan ész és persze tapasztalt kutyás emberek tanácsai, segítsége...


A Dogo fantasztikus családi kutya, emberekkel nagyon barátságos, de más kutyákkal domináns, makacs és erős, nagy mozgásigényű fajta. Vadászkutya, felkeresi és elfogja a vadat - amit sosem szabad elfelejteni - és ennek megfelelően is viselkedik, orra, vére hajtja a mezőkön, erdőben, amit a gazdának megfelelően kell tudnia kontrollálni.
Igényli a mozgást, ha nem kapja meg a kellő aktivitást és agyi fárasztást valamint a kellő nevelést, akkor rémálom tud lenni.
És nem mindenkinek való a fajta pont ezek miatt, nem minden családba jó kutya, nem minden gazdinak álom kutya - ezzel nincs is baj, csak nem is szabad elfelejteni.
A dogo: aktív kutya, vadászkutya, igényli a mozgást. Szereti a kényelmet, egész nap tud feküdni a puha fekhelyén, ám ha bármi történik egy pillanat alatt bekapcsol és százon pörög. Nagyon intelligens fajta, ami azt is jelenti, hogy könnyen a gazda fejére tudnak nőni, és simán "túl akar járni az ember eszén", meg tudja találni a kerítés gyenge pontját ha kellő motivációja van, sőt, az éjjeli szekrény fiókját is ki tudják nyitni amikor épp nincs ott az ember ha ottfelejtünk egy darab rendkívül ízletes falatot :) .
Nagyon figyelmesek, szeretik az ember napját lekövetni és mindenben is segíteni.
Nagyon jó családi kutyák, gyerekekkel végtelenül türelmesek, tényleg imádják őket.
Emellett dominánsak - nem igazán tűrik, ha egy másik kutya nem ismeri el őket főnökként és ha összeveszésre kerül a sor, akkor a dogo általában nem csak odaszól a másik kutyának, hanem végsőkig le akarja játszani a meccset, amihez az erejük is megvan. Azonos nemű kutyák együtt tartását nem is szoktam javasolni, persze van akiknél ez kellő neveléssel és szocializációval működik, de garancia nincs rá, illetve nem biztos, hogy az mindenkinek sikerül.
Hatalmas lelkük van, igénylik az ember társaságát, imádnak hízelegni, bújni, vagy csak a gazdi mellett feküdni. Massimo Inzoli olasz tenyésztő kennelneve az "Angel o Demonio" azaz az Ördög vagy Angyal (egy személyben) teljesen igaz rájuk.

Válaszd a dogot, ha egy jófej, alapvetően nyugodt de ugyanakkor pörgős, mozgást igénylő kutyát szeretnél, akivel lehet nagyokat kirándulni, nagyokat aludni, erős, tekintélyt parancsoló, igényli a szeretetet és a szoros kontaktot a gazdával, családdal. Kutyaiskola főként a szocializáció cseppet sem árt nekik, és bele tudsz törődni, ha esetleg nem a Te kutyád lesz a Városliget legbandázósabb kutyája, sőt azt is, ha esetleg nem fog kijönni azonos nemű kutyákkal.
Ne válassz dogot, ha olyan kutyát szeretnél, aki véletlenül sem szed szét semmit soha (persze, egy dogo akivel van foglalkozva nem jellemző, hogy rombol, bár azért minden növendék életébe be szokott csúszni valami baki, egy véletlenül felrobbant párna vagy valami más :D ), 
vagy aki a környék összes kutyájával barátkozik és sosem akar összeveszni egy kutyával sem, 
vagy aki elvan hetekig otthon foglalkozás, testi agyi fárasztás nélkül békésen,
vagy olyat, akit "gyerekként" kell nevelni mert olyan cukimuki egyemmeg csillagvirága anyának.
Fajtabetegségek alapvetően a nem megfelelő hallás (hallásvizsgálattal kölyökkorban szűrhető), mivel nagytestű így mondhatjuk, hogy a csípőizületi diszplázia (nem feltétlenül okoz gondot, de előfordul, szerencsére szűrhető így ajánlott szűrt és mentes szülőktől kiskutyát választani), valamint az allergia.
Mindenkinek jó fajta- és kutyaválasztást kívánok!
Szólj hozzá!

2019. év

2019. november 27. 15:24 - Szikszai Katalin

Az idei év gyorsan elment már majdnem teljesen, és az életünkben is nagy változás következett be.

Családunk egy csodaszép kislánnyal gyarapodott, akit kutyáink is örömmel fogadtak.

Pár kiállításra is eljutottunk, Hodor megszerezte a Hungária Champion címet, a tőlünk származó Jiren szépen szerepelt a szlovák és a szerb klubkiálllításokon, Loki Hungária Junior Champion lett, Jade Lengyel Chamion címet szerzett, Fausto pedig Észt és Interchampion.

Szólj hozzá!

Veled is megtörténhet

2019. január 17. 07:37 - Szikszai Katalin

Így jártunk a BAER teszten

Ez a bejegyzés is érlelődik már egy ideje, de azt hiszem eljött az ideje, hogy megírjam ezt a történetünket is - hátha tanulnak belőle mások is.

Történt, hogy L betűs almunkkal szeptemberben hallásvizsgálatra mentünk. Sajnos a doktor úr akihez szoktunk járni nem tudott fogadni minket, mivel a gépének a kábele nem volt jó, az új meg épp úton volt USA-ból. Így másik orvoshoz mentünk, jó helyre, mivel a praxis országosan jó hírnévnek örvend.

8 kiskutyával mentem. Itthon házi tesztelni is szoktam a piciket, ami eddig tökéletesen bejött, az egy fülre süketséget is meg tudtam vele állapítani ha elég kitartó voltam. Ennél az alomnál 7 kiskutyában biztos voltam, hogy +/+-os, egy pedig annyira izgága volt, hogy nem tudtam itthon sikeresen tesztelni. Tudtam, hogy hall, de azt nem hogy mennyire.

A hallásvizsgálaton azt mondták rá, hogy mindkét fülére inkább csökkent a hallása, de azért hall, így +/+ (azaz mindkét fülére halló) eredményt kapott. Kérdeztem, hogy mi alapján mondják, hogy csökkent a hallás, mert ilyet még máshol sosem hallottam: azt mondták, hogy a görbék nagyságából, ezt viszont nem teljesen értettem, mivel a BAER teszt leírás alapján nem alkalmas a hallás minőségének megállapítására megbízható módon, és a világon soha senkitől, sem orvostól sem tenyésztőtől nem hallottam még ilyet. Azt is kérdeztem, hogy számít-e hogy hogyan végzik a vizsgálatot, hiszen máshol elektródát / tűt szúrtak a kiskutyák bőre alá, és arra csíptették rá a krokodil csipeszeket, itt pedig csak a kiskutyák bőrére.

Örültem, hogy az egész alom +/+ lett, de érdekelt ez a csökkent hallás, mivel még nem is olvastam ilyenről, és nem volt számomra olyan megnyugtató. Érdeklődő volt a kiskutyára tenyésztési kiállítási célra, de nem mertem odaadni, amíg nem vagyok nyugodt a téma felől.

Szerencsére az interneten sok minden elérhető, többek közt az UFI gyártmányú BAERCOM gépekkel végzett hallásvizsgálatok User Instruction Manual-ja, azaz használati utasítása is. Azt olvasva kételkedtem abban, hogy szabályosan végezték-e a vizsgálatot szeptemberben - az egy kiskutya pedig nem is hagyott nyugodni. Végül őt újra szűrettem novemberben a szokásos helyünkön, ahol idő közben megérkezett az új, drága és működő kábel.

A két vizsgálat jelentős eredmény különbséget mutatott ki: a második vizsgálat az egyik fület teljesen jónak, a másikat süketnek mutatta ki. A képen a 2. vizsgálat eredménye van bal oldalon, a jobb oldali pedig az első vizsgálat eredményét mutatja.

20181208_192909.jpg

A különbségek jól láthatóak - a görbék nem is hasonlóak, illetve felbontásban is különbség van, ami még nem is kellene, hogy gondot okozzon.

Az eredmények különbségét és a vizsgálat végzésével kapcsolatos aggodalmaimat jeleztem az első vizsgálatokat végző orvosnak. Válaszoltak is teljesen készségesen. Jöjjön néhány részlet a levelezésünkből, mivel nem akarok kihagyni és máshogy fogalmazni semmit sem.

Én 1. levél:

"Tisztelt ......!

Szeptemberben jártam Önöknél argentin dog almommal hallásvizsgálaton, ahol jelezte, hogy az egyik kiskutya csökkent hallású,  de azért halló Ön szerint az egyik fülre biztosan, de leginkább mindkettőre. Mivel az eredmény nem nyugtatott meg, így hosszas otthon tesztelés után újra teszteltettem a kiskutya hallását. ....... szerint teljesen egyértelműen süket a kiskutya bal füle,  a jobb viszont teljesen jól halló.
A vizsgálatokat Önök, valamint ..... és egy másik orvos az országban, ahol szintén több almot teszteltettem már,  máshogy történnek. 
Alapvetően mindenhol máshol nedvesített elektródát/ tűt használnak a krokodil csíptetésére,  sehol sem a kiskutyák bőrére csíphetik azt közvetlenül. Különbség az is  hogy máshol eddig csak Médium resolution-be nyomtattak az eredményeket, valamint ha a kábelben egy apró szál meg van törve,  az is produkálhat laposabb görbéket. 
Levelem abszolút jo szándékkal irom Önnek,  csak tudatni szeretném az eredmények különbséget.  Én megteszem azt,  hogy nem adom el az adott kiskutyát tenyésztési célra,  sok tenyésztő jár viszont önökhöz. Ha több,  egy fülre halló kiskutya kerül ki +/+ eredménnyel az állományba, az nagy károkat tehet, ezért fontos lenne, hogy különböző orvosoknál azonos eredmények szülessenek hallásvizsgálat ügyében, a vizsgálatok az előirt BAER teszt protokoll alapján történjenek. 
Kérdés esetén keressen nyugodtan.
Üdvözlettel,  Virágné Szikszai Katalin
Antu Makto kennel
06209545680"
Orvos 1. válasza:
"Kedves Katalin,

köszönjük a visszajelzést.
Sajnos egy létező bírálati problémára világít rá ez az eset, mert van olyan bírálati elv, hogy a normál minősítés alatt azt kell érteni, hogy a kutya az adott fülére hall, azonban azt, hogy rosszul hall, vagy jól hall, ezen belül nem kell meghatározni.
Ahogy Ön is írja, jeleztük, hogy az adott füllel probléma van, de azt sem jelenthettük ki 100%-os biztonsággal, hogy teljesen süket, mivel az akkori görbéjén észleltünk olyan hullámokat, amik azt mutatták, hogy minimális hallása még van.
Gyakran fordul elő olyan eset, hogy a kölyök kutya rossz hallása degeneráció miatt hónapról hónapra romlik, így ha 2 hónap múlva újra van vizsgálva, rosszabb lehet az eredmény, ami alapján már egyértelműen kijelenthető, hogy süket.
Úgy tudjuk, hogy csak kétféle minősítést kell adnunk a tenyésztőnek: hall/ nem hall (+/ -), mert más fajta szakosztályok ezt kérték (pl. Bull terrier), és a rosszul halló, de halló kutyákat is normálnak (+) kell minősíteni.
A minősítéseket mi is "medium  resolution"-ban  szoktuk kiadni, jelen esetben az észlelt hullámok kinagyítása végett lett másik beállítás.
A vizsgálat elvégzésére a csipesz is teljesen elfogadott módszer, természetesen minden alkalommal mi is vagy gélt, vagy vizet használunk a kontaktus megteremtésére, enélkül nem is lenne lehetőség a vizsgálatra, nedvesítés nélkül nincs  kontaktus,  nincsenek hullámok.
Egy videó linket csatolok, amiben látható a csipeszes vizsgálati módszer.

https://www.youtube.com/watch?v=aQkYXaYH85k

Azért adja a gyártó ezeket a csipeszeket, mert ezzel is teljesen megbízhatóan használható.

Még egyszer köszönjük a levelét, esetleg, hogy ha az argentin fajta szakosztály részletesebb bírálatot kér, legyen szíves jelezzék felénk.

Üdvözlettel, .... "
2. levelem:
"Kedves Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát.
Értem és tudom, hogy változhat egy kutya hallása, az 7 hetes kor után végzett BAER teszteket viszont a világ minden részén a kutya élete végéig elfogadják, így gyanítom hogy lényegi változás betegség nélkül nem következhetne be (de én nem vagyok állatorvos, ezt Ön biztosan jobban tudja).
Az Ön által küldött videon tisztán látszik, hogy tűre van csíptetve az elektróda, ha végignézi a videot bizonyos részeknél ez teljesen jól kivehető, de csatolok egy képet is amit a videoból vágtam ki.
A BAERCOM Instruction Manualja szerint, amit a gépek gyártója, az UFI a honlapján is nyilvánosan közzétett.
 
A vizsgálat leírásának 2.2.3 pontjában egyértelműen elírják, hogy:
  In addition, the BAERCOM’s EEG signal conditioner is configured to greatly amplify this signal, and in the process, will also greatly amplify any unwanted electrical noise as well. The ONLY WAY to minimize unwanted electrical noise and interference is to use some type of “needle” electrode, placed “subcutaneously”, i.e. under the skin, in direct contact with the “live tissue” underneath the skin. Failure to achieve a good quality sub-cutaneous “live tissue” connection for all 3 electrode connections can result in noisy or otherwise indistinct BAER data !!!   
Ez idézet a pdf 23. oldaláról. 
Elektróda nélküli vizsgálat az idézet szerint:
Ha a jó minőségű, szubkután "élő szövet" csatlakozás nem érhető el mindhárom elektróda csatlakozáshoz, akkor zajos vagy egyébként megzavarható BAER adatok keletkezhetnek !!! 
A csipeszeknek pedig az elektródához kell csatlakoznia, azért vannak.
004.jpg
(a kép illusztráció, saját fotó, ahol jó láthatóak a beszúrt, elektródaként használt tűk - El Jefe hallásvizsgálaton kölyök korban) 
Véleményem szerint így értékelni nem biztos, hogy célravezető. Tényleg ne értsen félre, tisztában vagyok azzal, hogy Ön elismert állatorvos és én is tisztelem és elismerem Önt és a csapatát. tudom, hogy Önnek is fontos, hogy más pl. egy csípő röntgen kiértékelése is a protokoll által előírt pozícióban készített röntgenből készüljön, nem pedig nem szimmetrikus medencét és X-be tett lábakat lássunk a röntgen felvételen. Ugyanígy a BAER teszteknél is fontos lenne, hogy a kiértékelés jól működő géppel és kábellel, megfelelően, egységesen, a protokoll előírásai szerinti leírás alapján történjen. Itt sajnos nincs "Kisállat Hallásvizsgáló Bizottság" akik kiértékelnék a beküldött görbéket, és esetleg nem szép, nehezen értékelhető görbe szerint végeznék a minősítést, minden orvos saját maga értékel. Személy szerint nagyon örülnék neki, ha minden orvos az országban egységesen, méghozzá a BAERCOM leírásának megfelelően vizsgálna.
........az esetlegesen nem megfelelően végzett vizsgálatból történő kiértékelések hibázásra adnak lehetőséget, ami az Európai állományban is problémák kialakulásához vezethet.
Sajnos Argentin dog fajtaszakosztály nem létezik, a Molosszer Egyesület pedig nem tesz kötelezővé sajnos semmilyen szűrést sem, így csak tenyésztőként tudok Önnek írni.
Köszönöm válaszát!
Szép napot Önöknek!
Üdv, Katalin"
Orvos 2. válasza:
"Kedves Katalin,

Önnek igaza van, egységesíteni kell a magyarországi vizsgálatot is, a későbbiekben áttérünk az Ön által is említett módszerre.
Ahogy mi vizsgálunk, vagyis az ún. krokodil csipesz közvetlenül a benedvesített bőrre való helyezésével azon az amerikai klinikán alkalmazták, ahol a módszert megismertem.
Náluk az volt a vélemény, hogy nem muszáj átszúrni a bőrt a megfelelő eredmény eléréséhez.

Amikor elkezdtem a BAER-tesztek elvégzését, összehasonlítottuk a tűs illetve csipeszes vizsgálati eredményeket és nem találtunk lényegi eltérést.

Mindezek mellett, hogy egységesítsük a magyarországi vizsgálatokat, igazat adok Önnek, áttérünk az elektródás mérési módszerre, ami azt jelenti, hogy csak az elektródát szúrjuk be a bőr alá, erre csipeszt nem kell fogatni.

Üdvözlettel,
"
Olvasható, hogy teljesen pozitívan és készségesen állt hozzá az orvos a témához, nagyon örültem, hogy végül azt írták, hogy ők is fognak elektródát használni, ahogy azt a protokoll is előírja és nagyobb hangsúlyt fektetnek a megfelelően végzett vizsgálatokra.
Remélem ez a jövőben így is lesz, hiszen nem szabadna, hogy BAER tesztek eredményei között lényegi eltérések legyenek, pláne ekkorák. (Azt meg nem hiszem, és nem is szabadna olyannak előfordulnia, hogy megbetegedés nélkül megsüketüljön egy fülre egy kiskutya 7-8 hetes kor után. Nálunk pedig fülgyulladás nem volt, anélkül romlott az egyik fülre, a másikra pedig ahogy nézem javult a hallás.)
Azok a tenyésztők, akikkel rendszeresen beszélek tudtak is róla, hogy hogyan jártam. Volt akiben fel is merült a gyanú, hogy akkor az ő kiskutyájának eredményében is lehet hiba....sajnos ez be is bizonyosodott. Az elmúlt hónapokban összesen 3 alomból 4 kiskutya eredménye került tévesen mindkét fülre hallóként kiadva a "szeptemberi" vizsgáló helyről. Egy másik tenyésztő és én is újra szűrettük máshol a kiskutyáinkat, egy harmadik tenyésztő pedig miután elmeséltem neki, hogy hogyan jártam, felvette a kapcsolatot az orvossal, hogy bírálja felül az azonos helyen dolgozó kollégája által végzett vizsgálatok eredményét - valószínű itt is ha nem szól a tenyésztő kolléga, nem kerül felülvizsgálatra a dolog.
Remélem az utóbbi években senki sem járt így, csak mi 3-an. Kívánom, hogy az országban az összes többi eredmény korrekt legyen, és ne lepődjön meg senki, hogy az elméletben +/+-os kutyája tenyésztésbe vonva sok süketet / félsüketet hoz.
Nem szeretnék nagyon többet hozzátenni az előzőekhez.
Kívánom, hogy minden állatorvos a jövőben tényleg megbízható, jól működő géppel és kábellel vizsgáljon, az előírt protokoll szerint, egységesen és csak a megfelelő BAER görbéket értékeljék ki. Emellett javaslom minden tenyésztő kollégának, hogy legyen tisztában az általa végeztetett egészségügyi szűrések végzésének megfelelő módjával és megfelelő kiértékelésével - ha ez nincs meg, és netán az orvos sem kellőképpen szigorú, az nagy kellemetlenségekhez vezethet.
Én is odaadhattam volna az adott kiskutyát tenyésztésre, és a gazdi lehet visszajött volna pár év és mondjuk 2 alom után, hogy sok volt a feles illetve süket pici a szuka után, így leszűrette újra és +/- lett az eredmény és én átvertem őt - akaratlanul, tudatlanul, bízva a kapott eredményben amire rá lett írva, hogy normál / normál a kutya hallása.
Másik tenyésztő társam egy külföldi, jó fedeztetésből pont a tévesen +/+-nak mondott kiskutyát tartotta meg magának, csak nem hagyta nyugodni az esetem. Ő is ha nem szűret újra és tenyészt a jövőben a különben nagyon szép kis szukával, akkor csak vakarta volna a fejét, hogy honnan jöhet a valószínűleg nagyobb számban előforduló süketség / félsüketség. Szegény így elment külföldre fedeztetni, becsületesen szűretett, szelektált, és nem sikerült megtartania magának a kiszemelt, hónapokig nevelgetett kiskutyáját tenyésztésre. Kb. 2 évet "bukott" a tenyésztésben egy téves diagnózis miatt az anya kutyával - de legalább nem többet és súlyosabbat, azonban ez is meglehetősen kellemetlen.
Remélem tényleg csak mi jártunk így, és az esetünk mások számára hasznosnak bizonyul. Neveket, helyeket szándékosan nem írtam - a fontos az lenne, hogy mások nem járjanak így.
Mindenkinek a legjobbakat, és szép napot kívánok!
Kati
UI: Luisa, a kiskutyánk pedig köszöni szépen jó helyen élvezi boldog életét családban, a jövőben pedig ivartalanítva is lesz.
Szólj hozzá!

MEOESz tenyésztői tanfolyam 2018. ősz

2018. december 19. 14:45 - Szikszai Katalin

2018. őszre is a MEOESz tenyésztői tanfolyamot szervezett, amire sikerült időt szakítanom.

A jelentkezés után kapott tematika elolvasásra után nagyon vártam az előadásokat. Nem mondom, hogy az élet és kutyák mellett egyszerű volt a szombati napokat a tanfolyamra szánni, de megérte. A MEOESz színvonalas, véleményem szerint mindenki számára hasznos tanfolyamot állított össze. 

Volt szó vállalkozási és adózási ismeretekről, szaporodásbiológiáról, takarmányozásról, élettanról, genetikáról, állattenyésztésről, állatvédelemről, törzskönyvezésről és etológiáról is. 

Az előadók színvonalas előadásokat tartottak, szerencsére sok hasznos gyakorlati információt is megtudhattak a hallgatók.

 

48375349_597847703978550_5593252862093164544_n.jpg

Tényleg mindenkinek ajánlom a tanfolyam elvégzését a jövőben, kezdők, középhaladók és haladók egyaránt hasznos tudással gazdagodhatnak elméleti és gyakorlati szakemberektől!

Szólj hozzá!

Ki is a tenyésztő?

2018. augusztus 20. 15:39 - Szikszai Katalin

 Sajnos régóta nem volt új bejegyzés a blogon, de ez a pihenős augusztus 20-a talán alkalmat ad arra, hogy leírjak valamit a gondolataimból.

A napokban egy facsebúk csoportban megint téma, hogy sajnos egy másfél éves kutya gazdija még nem kapta meg a „tenyésztőtől” a származási lapot. Hasonló témáról is szerettem volna írni, a kommenteket olvasva pedig azt hiszem aktuális is.

7_nap_3.JPG

 A származási lapot a tenyésztő az alom MEOESz-hez történő bejelentése, regisztrálása után kapja meg minden kölyökhöz, és azt a tulajdonosoknak továbbadja. Argentin dogoknál jelenleg chippelést követően lehet az alombejelentőt elküldeni a MEOESz-nek, a kölykök 6 hónapos koráig maximum. Utána normál ügymenet szerint nem lehet almot törzskönyveztetni.

Személy szerint én a chipet az első oltáskor szoktam berakatni a kölykökbe, az utána lévő héten feladom a papírokat vagy beviszem személyesen a MEOESZ-be. Az ügyintézési határidő 15 munkanap, azaz 3 hét, plusz a postázás a tenyésztőnek. Azaz ha 8 hetes korban beküldi az ember a kiskutyák papírjait, akkor kb. 12 hetes lesz az alom, amikor a tenyésztő a tulajdonosok kezébe tudja adni a származási lapokat, ha egyéb ügyintézésre nincs szükség és minden rendben ment (nincs hiánypótlást, ünnepnap, export pedigré stb.). Így 8 hetes kiskutyát származási lappal elvinni nagyon nehézkes, azonban fontos, hogy a tenyésztővel kötött írásos szerződésben rögzítésre kerüljön egy dátum, ameddig a származási lap eljut a vevőhöz – így a tiszta.

Régebben az ügyintézés sokkal lassabban zajlott, így arra, hogy mi volt régen itt most nem térnék ki. Meg ez ugye a magyar rendszer, országonként nagyok az eltérések. A latin országokban tapasztalataim szerint minden lassabban megy :)

Szóval, tegyük fel, hogy a kiskutyáját az ember származási lappal vásárol, kap ajándékba, társtulajdonba…felmerülhet bennünk a kérdés, hogy tenyésztővel állunk kapcsolatban, vagy sem?

A kérdésre a válasz nem egyszerűen fekete vagy fehér. Megint a saját véleményem következik csoportokra bontva, a mi fajtánkra levetítve, talán némi tapasztalattal a hátam mögött. 

1. csoport, a fizetés-kiegészítős szaporító

Kutyáit, akik a 60 kg-os 75 cm argentin dogok közül kerülnek ki, évi 1-2 alkalommal tenyészti, a kölyköket interneten hirdeti, kevés ráfordítással sok kiskutyát ad el, tenyész cél nincs, megtartani minden alomból minek…

 Törzskönyv, származási lap nincs, mert az „hülyeség”, bunda az egész és különben is ha az ő kutyáinak lenne papírja, mindenkit leverne a kiállításokon, ergo szívességet tesz, hogy ő nem száll be ebbe a szemét rendszerbe.  

 2. csoport, a tudatlan jóindulatú szaporító

Sajnos belőlük is van, a tudatlanság néha jóindulattal, néha egy kis intelligencia hiánnyal párosul. Van argentin dogja, nem szűrt, nem törzskönyvezett (vagy ha az is nem tenyészszemlézett), de mivel annó ő sem tudott „sokat” költeni kutyára, és Fifike így is annyi örömet okoz, nem árt senkinek ha lesznek kölykei, és majd gazdit találva ők is sok örömet okoznak a gazdiknak.
Alapvetően ez egy szép utópia lenne, csak nem így szokott sikerülni. Olcsó kutyát sajnos sokan (tisztelet a kivételnek) nem becsülik, a jelentkezők nincsenek úgy megszűrve, gond esetén pedig a kutyusok mennek a fajtamentéshez vagy menhelyre, rosszabb esetben csak a szántóföld szélére – csak a kedves létrehozójuk ebbe nem gondol ugye bele. Meg aztán a létrejött kiskutyák is szaporodnak majd, hiszen az anyukájuk gazdája nem ad szerződést, amiben kiköti az ivartalanítást, illetve erre a gazdik figyelmét sem hívja fel, jó példát ugye meg nem mutatott.

Az első két csoport hatása a kutya populációra ugyanolyan káros, a fajtamentés munkájáról és a gazdátlan dogokról nagyrészt ők tehetnek. Erősen ajánlom mindenkinek elkerülni őket, legfőképpen azért, mert munkájuk mögött minimális szelekció sincsen, sem a kutyák egészségét, sem idegrendszerét tekintve!

3. csoport, a kezdő, tudatlan tenyésztő

Mindenki elkezdi a kutyázást valahol, és valamikor. Általában az ember beleszeret a fajtába, vágyának tárgyává válik, nézegeti a kenneleket, vesz egy kutyát ki kisebb, ki nagyobb utánajárás és tudás birtokában, majd szerencsét próbál. Elmegy kiállításokra, elkezd éjjel-nappal a kutyákon agyalni, az internet böngésző előzményeiben már szinte csak kutyás oldalak szerepelnek.

Majd miután sokat nyert a kutya kiállításokon, úgy dönt ő is fedeztet, legyen alom, kennelnév. Választ egy kant jó belátása szerint, és elindul az úton.
Itt még az idő dönti el, hogy mivé válik a tenyésztő. Idővel, ha nem hagyja abba persze 1-2 alom után, lehet belőle törzskönyves szaporító vagy minőségi, esetleg NAGYBETŰS tenyésztő is.

4. csoport, a törzskönyves szaporítók

Van kennelneve, a kutyák szépen vannak tartva, a kiskutyák kapnak származási lapot (még ha nem is mindegyik minden alomból). Alapvetően tenyésztőként, és kennelként beszél saját magáról, elvégre a feltételek teljesítettek. Eljár kiállításokra is, hallásvizsgálatra is eljár a kutyáival, még csípőt is röntgeneztet. Nem minden tenyészkutyájáról tudja elmondani, hogy mind a hallása, mind a csípője rendben van (van amelyiknek rejtélyes módon csak az egyik szűrése van meg, a másik nincs), vagy éppen mondja, hogy megvan minden, de kérésre megmutatni az orvosi igazolásokat nem tudja.
Alapvetően minőségi kutyákkal dolgozik (hiszen eredmények vannak, csakis az ország határain belülről), származási lap van, eladó kiskutya van, fedezőkan van.

Fontos ismérv még, hogy egy kan kutyától, aki saját tulajdonban van évi több alom is lejön éveken át (nem csak abban az első évben), érdekes módon minden szukájára ő passzol a legjobban, akár többször is megismétli ugyanazt a párosítást.

5. csoport, a minőségi tenyésztő

Egy ideje a fajta rabja, szerelemből tenyészt. Kutyáit igyekszik jó vérvonalakból beszerezni, nem állítják meg az országhatárok, áldoz azért, hogy az álmait megvalósítja. A nemzetközileg ajánlott egészségügyi szűréseket (argentin dog esetében a legtöbb országban a BAER teszt, hallásvizsgálat és a csípőízületi diszplázia szűrés kötelező, nálunk sajnos nem) elvégzi kutyáin, ha valamelyiké nem a kívánt eredményt hozza, akkor az adott kutyával nem tenyészt (akkor sem, ha mondjuk a hallása tökéletes, csak a csípője nem)– szereti otthon, vagy ivartalanítva keres neki egy szerető családot, azaz SZELEKTÁL. Nem minden megvásárolt, megtartott, ígéretes kiskutyájából lett tenyészkutya – ha erről megkérdezzük, van mit mesélnie, nem azt mondja hogy nála minden szuper volt a pl. 10 éves tenyésztés alatt.

Kutyáit időnként megméretteti klubkiállításokon, külföldön is. Itt Magyarországon, Európa közepén szerencsés helyzetbe vagyunk, bármely irányba utazva pár száz kilómétert eljuthatunk olyan klubkiállításokra, ahol 100-200 argentin dogot bírálnak le a fajta specialistái. Egy igazi fajtabolond még kutya nélkül is szívesen megy nézelődni  J

Megválogatja kinek adja el kiskutyáit, a fajta tartására alkalmas gazdikat keres, szerződést ír, tanácsot ad ha kell, kapcsolatot tart a gazdikkal gyakorlatilag a kutya élete végéig, szerencsés esetekben tovább is.

És idővel, ha jól végzi munkáját, NAGYBETŰS tenyésztővé válhat, akinek kutyáit világ szinten elismerik és szeretik.

 

A témát lehetne még boncolgatni, nagyvonalakban elsőnek ennyit szerettem volna megírni.
Szép augusztus 20-át kívánok mindenkinek! Üdv, Kati

Szólj hozzá!

Az argentin dog és a csípőízületi diszplázia

2018. február 24. 10:34 - Szikszai Katalin

Dp, HD, diszplázia...sokat emlegetjük így is, úgy is. Figyelem, a cikk megint a saját tapasztalataimat, magán véleményemet írja le. 

hda.jpgForrás: http://gallery.site.hu/u/Scubulorum_Buda_Marcus/Scubulorum_Buda_Marcus_005/Scubulorum_Buda_Marcus_004/k6.jpg.html

Az argentin dog véleményem szerint nem tartozik a dp-re leghajlamosabb fajták közé, ám arra, hogy milyen egy kutya csípője a tenyésztés során mindenképpen oda kell figyelni. A gazdik és a tenyésztők is egészséges, probléma mentes kutyával lesznek a legboldogabbak.

Évekkel ezelőtt el is kezdtem vezetni magamnak egy kis statisztikát, hogy lássam milyen a dogok csípője állomány szinten. Felírtam az összes saját, vett, nálam született kutya eredményeit, ismerősök, barátok kutyáinak az eredményeit, valamint a neten, megbízható forrásból származó adatokat (pl. Kennel Klubok, argentin dog klubok közölt eredményei adatbázisokból, kisállat ortopédiai egyesület közölt eredményei stb). A statisztikában jelenleg 179 kutya eredménye szerepel, abból 67 db itthon született, vagy itthon élő/élt kutya. Az eredmények biztosan JÓ irányba ferdítenek, mivel sem a Kisállat Ortopédiai Egyesület, sem a tulajdonosok általában nem vállalják fel nyilvánosan a C-nél rosszabb eredményeket, amik azért előfordulnak szép számmal.

HD Result Total number Percent (%)
HD-A 62 35
HD-B 36 20
HD-C 28 16
HD-D 38 21
HD-E 15 8
Total NR 179  

 

A statisztikát mindenki értelmezze magában. Ami számomra figyelemfelkeltő, hogy a számok alapján az állomány 29%-a D, E fokozatú HD minősítéssel rendelkezik, ami nem túl jó arány, pláne ha arra gondolunk, hogy a valóság ennél rosszabb.

Tenyésztőként úgy gondolom, hogy nem szabad a dp-t sem túlmisztifikálni, sem legyinteni rá. 

Az Antu Makto kennel indulása óta szűrök minden kutyát, aki a kennelembe került. Tenyésztésbe vonva nincsen szűretlen kutya, vagy olyan, aminek nem jó a szűrése (E, azaz súlyos diszplázia minősítésű kutyák tenyésztésétől abszolút elzárkózom, egy enyhe D-t még talán el tudok képzelni csak A-val, ha a kutya VILÁGSZINTEN KIEMELKEDŐ mind idegrendszerileg, küllemileg és egyedülálló genetikával rendelkezik).

A szűrés fontos. Egy tenyésztőnek tudnia kell, hogy mit is von tenyésztésbe. Az argentin dognál kevésbé látványos a dp, az csak nagyon súlyos esetekben okoz bármiféle tünetet egy fiatal, 2-3-4 éves kutyánál, mivel a dogok jól tűrik a fájdalmat is, illetve jól izmolt, feszes kutyák - ezért szerintem elengedhetetlen a röntgenezés egy igényes tenyészetben. Tenyészteni nem csak küllem, hanem az idegrendszert és az egészségügyi szűréseket is figyelembe véve kell.

Köszönöm szépen mindenkinek, aki eredményeket küldött a statisztikához. A továbbiakban is várom az eredményeket. :)

Szólj hozzá!

Argentin dog klubkiállítások 2018.

2018. február 24. 09:49 - Szikszai Katalin

Indul az idei kiállítási szezon, és úgy tűnik szerencsére azoknak sem kell otthon maradniuk, akik kutyáikat nagy mezőnyben, hozzáértő bíró előtt szeretnék megmérettetni.

Az eddig publikus, minden dogo rajongó számára érdekes kiállítások Európában, 2018-ban:

1. MMTE Klubkiállítás 03.16 Pécs. BÍró: Aleksandar Gavriolovic, de la Paco Passa kennel tulajdonosa, több, mint 20 éve a fajta lelkiismeretes rajongója, tartója és tenyésztője. Aki nem akar nagyon messzire utazni, annak úgy gondolom nagy kár lenne kihagynia a kiállítást. Hosszú évek után nem csak hozzáértő, hanem fajtaspecialista bíró a magyar klubkiállításon. Nem mellesleg a Klubkiállítás után szombaton és vasárnap CACIB kiállítások is lesznek Pécs szép városában. Egy kutyásnak ideális hosszú hétvége :)
Nevezés: www.hod-dog.hu

mmte_clubshow3.jpg

 

2. Vrsac CACIB (Szerbia) , 03.25. Bíró: Massimo Inzoli, Olaszország. Véleményem szerint az egyik legjobb európai bíró, aki hosszú éveken át nagyon sikeresen tenyésztette a fajtát. Volt szerencsém évekkel ezelőtt tolmácsként dolgozni mellette a DACH klubkiállításán, élvezet volt logikus, megindokolt bírálatait hallgatni, ahol a kiállítás végére minden kiállító meg is értette, hogy mit preferál és mit nem egy dogonál. 

vrsac.jpg

 

3. AMDA világkiállítás, Argentína, 04.07. Azt hiszem ehhez nem kell sok mindent hozzáfűznöm. Aki teheti, menjen. Egy hetes kiállítás, előadások és minden földi jó.

amda.jpg

 

4. Montenegrói Klubkiállítás, 05.06, Bar. Bíró: Dr Fernando Centurion - huszon éve a fajta tartója, tenyésztője, jelenleg az anyaország argentin dog klubjának és az AMDA elnöke, akit személy szerint szintén az egyik legjobb bírónak tartok. A kiállítás gyönyörű helyen lesz a tengerparton.

montenegro.jpg

 

5. Le Breuil, 05.12-13, Franciaország. Bírók: Damian Moreno (De Dona Arcelia kennel) és Lucho Milla (del Tumi) kennel. Szintén egy jó hosszú hétvégés program, két hozzáértő argentin bíróval.

breuil.jpg

 

6. SADAK Klubkiállítás, 06.09. Obrenovac, Szerbia. Bíró: Mario Pinelli, az Olasz Argentin Dog Klub elnöke, a del Picadero kennel tulajdonosa. A SADAK minden évben az egyik kedvenc kiállításom. Jó szervezés, jó társaság, minden évben színvonalas rendezvény specialista bíróval.

obrenovac.jpg

 

7. Fiesta Doguera Smederevo, 08.19, Szerbia. Bíró: Horacio Rivero (del Totoral kennel). Horacio Rivero saját bevallása szerint idén 71 éve foglalkozik a fajtával, az egyik a "nagy öregek" közül. Úgy gondolom mindenképpen megtiszteltetés, ha valaki kutyát vezet fel az ő bírálatán. Szendrő vára pedig kiváló kiállítási helyszín.

smederevo.jpg

 

Jó kiállítási szezont mindenkinek! Ahoyg látható, pár száz kilóméteren belül sok-sok kiállításon bírál majd igazi fajtaspecialista bíró, akiknek a véleményére lehet is adni, emellett biztos vagyok benne, hogy minden felsorolt kiállításon 50-150 argentin dogot lehet majd megcsodálni egy helyen és egy időben, Európa különböző kenneljeiből.

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása