Antu Makto

Az Antu Makto argentin dog kennel blogja, honlapja.

A veleszületett süketségről

2017. augusztus 31. 12:27 - Szikszai Katalin

 Sajnálatos módon az argentin dog, mint a többi fehér alapszínű kutya "hajlamos" a vele született süketségre. Szerencsére ez a probléma egyszerűen szűrhető. Saját tapasztalat is alátámasztja, hogy egy több generációs, mindkét fülre halló felmenőkkel rendelkező alom esetén az esélyek arra, hogy egy mindkét fülre halló alom szülessen, nagy. Míg a kilencneves években nem volt ritka a sok süket kiskutya egy alomban, az utóbbi években, a hallásvizsgálat (BAER teszt) nemzetközi elterjedésével a süketség a fajtában jelentősen visszaszorult - persze ehhez szükséges, hogy csak szűrt és igazoltan halló kutyák kerüljenek tenyésztésbe.

004.jpg

El Jefe Espiritu Greco Antu Makto hallásvizsgálaton :)

Az amerikai OFFA (Orthopedic Foundation For Animals) statisztikái szerint 366 tesztelt argentin dogból 71% hall mintkét fülre (BAER +/+), 24,9% hall egy fülre (+/-) és 6,6% teljesen süket (BAER -/-).

Breed-Specific Deafness Prevalence In Dogs (percent)
Breed Dogs
Tested
Bilaterally
Hearing
Unilaterally
Deaf
Bilaterally
Deaf
Total Deaf
(uni + bi)
Dogo Argentino* 366 71.3% (261) 24.9% (91) 6.6% (24) 31.4% (115)

Forrás: http://www.lsu.edu/deafness/incidenc.htm

Mi is az a BAER teszt, hogyan lehet kiszűrni a süketséget?

"Brainstem Auditory Evoked Response (BAER) a nyúltvelőáltal kiváltott hallási válaszreakciónak nevezett hallási teszt, elektromos aktivitást mér a hallócsigában és a hallójáratokban az agyban, ugyanolyan módon mint ahogy az antenna fogja a rádió vagy TV jeleket, vagy az EKG méri az elektromos aktivitást a szívben. Ennek a válaszreakciónak a hullámformája különböző csúcsokból áll, amit római számokkal jelölnek: az I. a hallócsiga és a hallóideg által előidézett csúcs, a későbbiek pedig az agy által előidézett csúcsok.  

A válaszreakció egy süket fülből, lényegében egy egyenes vonal.  

Az alábbi mintákban az 1-es kölyök (Puppy 1) hallott mindkét fülével, a 2-es süket volt a bal fülére, a 3-as kölyök süket volt a jobb fülére, a 4-es pedig mindkét fülére süket volt. Mivel a kiválasztott válaszok amplitúdója nagyon kicsi, ezért szükséges a több inger által kiváltott reakciót átlagolni, a célból, hogy elkerüljük a fejbőrön észlelt más elektromos aktivitás mérését . 

A válaszreakciókat egy különleges computer gyűjti össze, különösen kicsi subdermal elektródok által amit a fejbőrre helyeznek. Egyet mindkét fül elé, egyet a fej tetejére és egyet-egyet a szemek közé és mögé. Az elég ritka hogy a kutya bármiféle fájdalmat mutatna, ezeknek az elektródoknak az elhelyezése miatt, ha bármi is történik, az lehet hogy a kutya esetleg egy kis ellenállást tanúsít a drótokkal való irritálás, vagy az arca elott lógó drótok miatt. A komputer által fejlesztett inger kattanásokat, egy apró szivacsos fülhallgatón keresztül juttatjuk a fülbe. Mindkét fül külön külön van tesztelve, és a vizsgálat kb. 10-15 percig tart.  A kinyomtatott teszteredményt, ami az aktuálisan felvett hullámformát mutatja azt a teszt végén megkapjuk. Az eredmény bizalmas.   "

A félig süket állat genetikailag ugyanaz mint a teljesen süket! 
Forrás: Kozma Attila, kozma@triad.rr.com, Dr. George M. Strain munkájából

A hallásvizsgálat különben fájdalommentes, enyhe bódításban állatorvos végzi, az eredményéről pedig chipszámmal ellátott igazolást állít ki.

 

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a teljes süketség a tenyésztő otthonában is egyszerűen kiszűrhető, a fél fülre halló kölykök és felnőttek viselkedése azonban azonos a mindkét fülre halló társaikkal, így náluk a hallásvizsgálat a 100%-os megoldás. Természetesen az előzőekből adódóan az egy fülre halló kutyák is tökéletes társak és családi kedvencek, tenyésztésük azonban nem ajánlott.

Jelenleg Magyarországon az argentin dogok esetében az egészségügyi szűrések nem kötelezőek, így a tenyésztők felelőssége, hogy szűrt vagy szűretlen kutyákat vonnak tenyésztésbe.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antumakto.blog.hu/api/trackback/id/tr5012793786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.